pondělí 22. srpna 2016

Čočka na kyselo trošku jinak

Čočka na kyselo je moje zamilované jídlo už od dětství. Stačilo ji jen trochu upravit, aby byla zdravější. Takže žádnou mouku ani přesmaženou cibulku nečekejte. Místo toho jí skvělou chuť dodává zelenina a bylinky. Komukoliv jsem ji uvařila byl nadšený. Další zdravá luštěnina, která by neměla chybět na vašem talíři. Chcete vědět PROČ? Tak čtěte dál!



“Chceš-li býti za kočku, vrhni se hned na čočku” :-D

Proč jíst Čočku?
Čočka je vysoce koncentrovaná potravina, která obsahuje jen málo vody, což z ní činí jedinečný zdroj energie (338 kcal/100 g). Většina této energie pochází z proteinů a sacharidů, protože čočka obsahuje jen málo tuků. Čočka je výborným zdrojem železa. Má ho mnohem víc než maso či vejce. Kromě železa poskytuje i velké množství jiných složek, které se podílejí na tvorbě červených krvinek, kyselinu listovou a měď. Vysoký obsah vlákniny v čočce podporuje čištění střev, a proto je doporučována také těhotným ženám, které díky ní získají dostatek železa a potřebnou dávku vlákniny, která zlepší vyprazdňování střev. Velké množství kyseliny listové, pomůže ochránit plod před vývojovými vadami.
Vláknina z čočky ve střevech váže žlučové kyseliny a cholesterol z jiných potravin, čímž pomáhá při jejich vylučování. Proto je konzumace čočky vhodná při dietě. Takže dámy pozor:
“Chceš-li býti za kočku, vrhni se hned na čočku” :-D


A teď už k receptu...

Abych nemusela používat mouku nebo jiná zahušťovadla, připravuji čočku se zeleninou (cibuli, brambory, mrkev, řapíkatý celer), která se krásně uvaří a vše spojí. Tento recept je zase z oblíbené francouzské kuchyně, do kterého původně patří ještě slanina a houby. Mám svoji zdravou vegetariánskou verzi, ale tohle je tip, jak naučit svého drahého více konzumovat luštěniny.


A čím čočku okyseluji? Musím říct, že jsem úplně vynechala klasický bílý ocet. Ptáte se proč? Je super se díky němu zbavit vodního kamene v koupelně nebo na toaletě. Ale pak příjde otázka: “Co asi ten ocet udělá u vás uvnitř” ?

Proč je důležité vybrat ten správný ocet?
Bílý destilovaný ocet škodí organismu. Ničí rychle červené krvinky a vede k chudokrevnosti. Taky narušuje zažívací proces. Takže lepší trošku připlatit a vyzkoušet raději jablečný ocet nebo umeocet. Já jsem fanda umeoctu, protože není jen chutný do pokrmů nebo salátů je i blahodárný pro naše zdraví. Umeocet se vyrábí z malých japonských švestiček umeoboshi, které obsahují velké množství vápníku, hořčíku a železa. Používají se jako lék při respiračních onemocněních, zažívacích obtížích, snížené imunitě a na celkové posílení organismu. Umeocet obsahuje velké množství enzymů, vitamínů a minerálních látek. Pomáhá při celkové detoxikaci organismu, pálení žáhy, poruchách trávení, překyselení a bolestech hlavy.
Používám ho často nejen na luštěniny, ale dávám si v rámci častého detoxu - lžíci octu do teplé vody 3 dcl sklenice piji  po ránu na lačno. Tak vyzkoušejte, je dostupný v každé zdravé výživě a cena není nijak zvlášť vysoká.

Suroviny na 2 porce:


250g zelené čočky
2 menší brambory
2 menší mrkve
1 cibule
1 stonek řapíkatého celeru
1 lžička tymiánu
1 lžička kurkumy
1 lžíce omeoctu nebo vymačkat šťávu z jednoho citronu
sůl, pepř,
olivový olej


Postup přípravy:

  1. Cibuli nakrájím na drobno, mrkev a brambory na drobné čtverečky, celer na tenké proužky a postupně zpěním na olivovém oleji v hrnci.
  2. Čočku properu a přidám k zelenině a chvíli restuji.
  3. Přiliji vodu 1:1 a vařím cca 20min.
  4. Až je čočka i zelenina měkká, okyselím omeoctem nebo citronem, přidám tymián, kurkumu a dochutím pepřem a solí.
  5. Podávám s volským okem nebo vajíčkem a posypu petrželkou.

5 komentářů: