sobota 4. listopadu 2017

Zdravý bramborák

Někteří z vás možná znáte ten pocit, kdy máte doma skoro prázdnou ledničku, váš nákup má přijet později a začne se ozývat hladový pupík, protože větší víkendová snídaně už byla před nějakou dobou. A pak taky začnete sledovat, jak vaše drahá polovička otevírá poloprázdnou ledničku, spižírnu a nemá na co zubem klapnout. Tohle se nedávno dělo přesně u nás.
Musela jsem začít jednat. A uvařit zkrátka co dům dal. Tak jsem vyskládala co bylo v lednici a ve špajzu a vymyslela skvělý recept na domácí zdravý bramborák z kysaného zelí a červené čočky. Kysané zelí je navíc teď v zimním období skvělá záležitost pro vaše tělo. Čtěte dál a dozvíte se víc!


Proč jíst kysané zelí?

Příznivé účinky kysaného zelí jsou známy už po generace. Bylo součástí jídelníčku našich předků a rozhodně bychom ho měli zařadit i do moderní české kuchyně. Šťáva z něj působí nejen na žaludeční potíže, je také bohatým zdrojem vitaminů, především vitaminu C. To z něj v zimě a období chřipek dělá dokonalý nástroj k posílení imunity. Doplní však i hořčík, železo, zinek, fosfor, draslík nebo vápník. Jen ho jezte opatrně, protože citlivějším lidem může znepříjemnit život nadýmáním.

Kysané zelí obsahuje probiotické kultury. Tedy se řadí mezi probiotika, látky produkující kyselinu mléčnou, která podporuje vstřebávání vápníku a železa. Obnovuje rovněž poškozené tlusté střevo a podporuje trávení bílkovin a cukrů.

Účinky kysaného zelí

  1. Podporuje prevenci aktuálních nachlazení
  2. Působí proti onemocnění trávicího traktu a různým formám zhoubných onemocnění, degenerativnímu onemocnění mozku
  3. Snižuje krevní tlak
  4. Podporuje plodnost
  5. Působí preventivně proti zácpě
  6. Snižuje pravděpodobnost onemocnění močových cest a gynekologických problémů
  7. Podporuje detoxikaci těla a krvetvorbu
Suroviny na bramboráky:

5 středně velké brambory
2 mrkve
3 stroužky česneku
2 vejce
1 hrnek červené čočky
1 sáček kysaného zelí 
sůl, pepř, majoránka, provensálské koření
olivový olej


Postup přípravy:
  1. Červenou čočku propláchnu, dám ji vařit minimálně na půl hodiny, dokud není úplně měkká, skoro rozvařená.
  2. Brambory a mrkev oškrábu, česnek oloupu a nastrouhám na jemno na struhadle. Brambory trošku posolím, aby pustily vodu, kterou z nich potom vymačkám. Stejným způsobem připravím zelí, neproplachuji vodou, jen vymačkám šťávu a nechám odkapat.
  3. Uvařenou čočku přecedím a dám do mixéru, mixuji do hladka, dokud z čočky není hrubá kaše.
  4. Ve velké míse si připravím těsto z vymačkaných brambor, nastrouhané mrkve, jedné poloviny zelí, česneku. Přidám čočku, rozšlehaná vajíčka, lžíci oleje, sůl, koření a všechno řádně promíchám. Pokud je směs moc hutná přidám trošku vody. Pozor na sůl, jelikož zelí je dost slané samo od sebe.
  5. Smažím na rozpálené pánvi téměř na sucho, jen vytřu ubrouskem s olejem a smažím z obou stran, dozdobím zbylým kyselím zelím.



Žádné komentáře:

Okomentovat