středa 20. září 2017

Dýňová polévka s chilli

Jak už jsem psala, podzim je pro mě ten nejlepší čas na vaření polévek, které zahřejí a uspokojí moje chutě. Mám pro vás výbornou chilli dýňovou polévku, která zasytí a prohřeje dvojnásobně. Ráda si jídlo trošku přiostřím a chilli je pro to jako stvořené, v této dýňovce jsem papričkou rozhodně nešetřila. Proč taky, vždyť chilli je tak zdravé. Čtěte a dozvíte se, proč je dobré jíst občas chilli a jak jednoduché je připravit si tuto podzimní polévku.



Proč jíst pravidelně chilli?
O chilli se říká, že když je zařadíte pravidelně do svého jídelníčku, ideálně každý den, zbaví vás vysokého cholesterolu, žaludečních vředů i cukrovky. A co dál?:
  1. Obsahuje proteiny - vhodné pro vegetariány
  2. Obsahuje vlákninu - chilli papričky jsou výborným zdrojem vlákniny, která zpomaluje rychlost s jakou se cukr vstřebává do těla. Proto jsou chilli papričky dobré i pro diabetiky – jak ukázala studie uveřejněná v časopise American Journal of Clinical Nutrition, chilli snižuje množství inzulinu v těle po jídle až o 60 %.
  3. Mají hodně vitaminu C a A - Klasické papriky, ale i chilli papričky jsou výborným zdrojem vitaminu C, který teď v zimě hodně potřebujeme. Zlepšuje imunitní systém a působí tedy jako prevence před řadou onemocnění.
  4. Obsahuje železo - dobré pro ty co trpí anémií
  5. Pomáhají při hubnutí - chilli zrychluje metabolizmus
  6. Snižuje cholesterol - chilli papričky chrání před hromaděním špatného cholesterolu v krvi. Z toho důvodu mají pozitivní vliv na kardiovaskulární systém.
  7. Chrání před vznikem vředů.
  8. Snižuje chuť na sladké.


Suroviny na polévku
800 g dýně
2 lžíce ghí másla
1 cibule
2 stroužky česneku
1 mrkev
1 lžíce kari koření
1 lžička čekankového sirupu
600 ml zeleninového vývaru
½ balení zakysané smetany
1 čerstvá chilli paprička
sůl a pepř
hrst opražených dýňových semínek


Postup přípravy:

  1. Předem si rozehřeji troubu na 180 stupňů. Oškrábu dýní, zbavím ji jadřinců a nakrájím na kostky. Vložím na plech, pokapu olivovým olejem a dám do trouby. Peču dokud není měkká.
  2. Cibuli, česnek a chilli nakrájím na jemno a mrkev nastrouhám. Rozpustím v hrnci ghí máslo a přidám cibuli, česnek, mrkev, upečenou dýni a pomalu restuji. Za chvíli zaliji vývarem a vařím asi 20 minut než zelenina pěkně změkne.
  3. Stáhnu z ohně, nechám trošku vychladnout a rozmixuji ponorným mixérem.
  4. Znovu jsem polévku přivedu k varu a vmíchám půl kelímku zakysané smetany. Osolím, opepřím a nakonec přidám nakrájenou chilli papričku.
  5. Servíruji s opraženými dýňovými semínky a kapkou dýňového oleje.

Žádné komentáře:

Okomentovat