úterý 11. dubna 2017

Dobroty z medvědího česneku

Znáte medvědí česnek? Vyzkoušeli jste ho už někdy? Za mě je to skvělá alternativa klasického česneku. Navíc má opravdu velkolepý obsah výživných látek a jeho sezóna je v plném proudu. Tuto bylinku si můžete užít maximálně dva měsíce v roce, tak neváhejte a vyražte na trh nebo do lesa.
Mám pro vás pár tipů jak jej můžete uchovat a zpracovat, aby dlouho vydržel. Tak určitě čtěte dál, choďte na procházky, sbírejte česnek a zkoušejte dobroty v kuchyni, které prospějí vašemu tělu.



Tato nenápadná rostlina obsahuje plno výživných látek, má skvělé účinky na zdraví a chutná téměř jako klasický česnek. Používá se převážně tam, kde česnek. Výhodou ale je, že není tak agresivní. A mohou si ho tedy dopřát i ti, kterým jinak nedělá dobře. V kuchyni se rozhodně neztratí. Jedinou nevýhodou je, že medvědí česnek můžete sbírat pouze od konce března do konce května. Proto mám pro vás pár tipů, jak ho zpracovat a prodloužit si tak jeho sezónu.


Proč jíst medvědí česnek?


Medvědí česnek, velmi málo doceňovaná rostlinka, která zvládne zatočit se stafylokokem, zácpou a snižuje krevní tlak. Lze jej konzumovat celý, tedy listy, květy nebo cibulky. Na co si, ale musíte dávat pozor?! Nesplést si ho s listy konvalinky, ty jsou totiž jedovaté. Ale listy česneku poznáte na jistotu vždy podle typické česnekové vůně, stačí utrhnout a přivonět.


V kuchyni se hlavně využívají zelené listy, kterými se koření polévky, omáčky i masa. Vlastně bude fungovat skvěle všude tam, kam přidáváme bylinky. Vařením ztrácí všechny své skvělé přednosti, proto jej přidávejte až do hotového pokrmu.
I v léčitelství má své významné místo.
Pro naše tělo je skvělou detoxikační potravinou, navíc ho lze zařadit mezi přírodní antibiotikum.


Už samotný fakt, že jde o zelenou ingredienci, napovídá, jak moc je pro náš organismus důležitý. Najdeme v něm železo, zinek, hořčík, vápník, mangan, měď. Obsahuje důležité vitaminy B1, B2, C, A. Už naše babičky ho používaly na závratě, křečové žíly a nebo potíže s dechem.

S čím ještě pomáhá:
  • Obsahuje chlorofyl, čímž skvěle čistí krev.
  • Snižuje hladinu krevního cukru.
  • Léčí střevní potíže infekčního původu.
  • Funguje jako prevence arteriosklerózy.
  • Je močopudný, proto čistí ledviny a močový měchýř.
  • Jako silné přírodní antibiotikum bojuje s bakteriemi a plísněmi, dokonce vás ubrání před stafylokokem.
  • Preventivně pomáhá s nadýmáním.
  • Snižuje krevní tlak.
  • Chrání před kardiovaskulárními chorobami.
  • Je silný antioxidant, čímž tělo chrání před vznikem rakoviny.
  • Pomáhá při nachlazení a infekci dýchacích cest.
  • Pročistí játra od toxických látek.







Jak medvědí česnek vydrží déle čerstvý?


Nejlepší je, pokud máte medvědí česnek čerstvý, ale ne každý má možnost každý den v sezóně chodit do lesa nebo na trhy pro čerstvý svazek. Nabízí se tady možnost si jej natrhat či koupit a doma co nejdéle uchovat. Ale má to jeden háček, tak jako ostatní bylinky, tak i medvědí česnek brzo zvadne. Můžete ale udělat několik triků, aby vydržel dlouho a mohli jste ho zpracovat až další dny.


Ve sklenici s vodou

Stejně jako květiny ve váze, tak i medvědí česnek ve vodě vydrží déle. Ještě tři až čtyři dny po natrhání bude téměř jako čerstvý. Pak začne postupně žloutnout a vadnout.

Dejte ho do lednice

Každý list omyjte vodou, položte na talíř a dejte do lednice. Nezapomeňte nechat u listů i stonky. Medvědí česnek takto vydrží i tři či čtyři dny v dobrém a použitelném stavu. Během této doby listy můžete trošku pocákat vodou.

Jak uchovat medvědí česnek na dlouhou dobu?

Tuto rostlinku můžete velmi zajímavě uchovat, abyste ji měli k dispozici dlouhou dobu. Medvědí česnek tak můžete konzumovat bez ohledu na jaro, nutné je ale zpracovat jej včas a dobře.

Pesto z medvědího česneku

Já mám nejradši zelené pesto. Díky němu můžu medvědí česnek uchovávat opravdu dlouho a navíc je to skvělá pochoutka.

Suroviny:
150 g medvědího česneku
5 g soli
100 ml olivového oleje
Postup přípravy:
  1. Listy omyju a rozmixuju mixérem, přidám sůl a olej.
  2. Promíchám, naliju do sklenice a zavíčkuju.
  3. Takhle zpracové pesto ve sklenicích strčím do lednice a můžu ho kdykoliv použít.

Česnekové máslo

Suroviny:
kostka másla (co nejčerstvější, ať dlouho vydrží)
svazek česneku
špetka soli

Postup přípravy:
  1. Kostku másla nechám změknout při pokojové teplotě.
  2. Listy omyju a nasekám.
  3. Následně rozmixuju máslo se solí a přidám nasekané listy nebo je rovnou rozmixuju.
  4. Máslo dám do misek a do lednice, aby ztuhlo.

Mražený medvěd

Nevýhodou mraženého je ta, že se ztratí většinu živin a bude to spíše zelená ozdoba.

Postup přípravy:
  1. Listy omyju, osuším a nakrájím. Dám do sáčku a zmrazím.





Žádné komentáře:

Okomentovat