úterý 21. června 2016

Klasický hummus

Když se řekne hummus co vás napadne? Ten, kdo ho nezná, něco odpudivého a nechutného. Fanoušci zdravé kuchyně vědí, že se jedná o arabskou nebo tureckou pomazánku z cizrny a sezamu. Svět si ho oblíbil, trošku pozměnil, ale jeho blahodárné účinky zůstaly stejné. Ve zkratce není pouze lahodný, ale hlavně je prospěšný vašemu zdraví. Nevyzkoušeli jste? Tak to je chyba. Určitě ho vyzkoušejte a zařaďte alespoň jednou týdně do svého jídelníčku. Není to nic náročného na přípravu a lze ho připravit i s mnoha příchutěmi.



Proč jíst cizrnu?
Díky cizrně má velký obsah železa, vápníku, kyseliny listové, vitamínu C a vitamínu B. Taky vysoký podíl vlákniny a bílkovin – nejen, že vás zasytí a posilní před tréninkem, ale díky vláknině taky zhubnete. Cizrnu lze nazvat „královnou luštěnin“ a je oblíbená v jídelníčku veganů a vegetariánů, důležitá pro malé děti i těhotné ženy. Je naprosto bezlepkový, takže si ho můžou dopřát celiaci, alergici, ale i lidé trpící poruchami imunity.


Sezamová pasta tahini – je pasta vyrobená z drcených sezamových semínek a mořské soli. Dodává hummusu svoji specifickou příchuť, je dalším tahounem pro vaše zdraví a krásu– detoxikuje játra, pomáhá udržovat zdravou kůži, nehty, vlasy a zrychluje metabolismus. Obsahuje velké množství vitaminu E a celou škálu vitamínu B. Nesmím opomenout také minerály jako draslík, fosfor, zinek, hořčík, lecitin a železo. Má v sobě více bílkovin a dobrých nenasycených tuků než ořechy a navíc neobsahuje cholestrerol.






Hummus se dá podávat v mnoha variantách. Já ho mám nejraději jako dip s čerstvou nakrájenou zeleninou (okurek, řapíkatý celer, mrkev, paprika). Ale je možné ho namazat jako pomazánku na chleba, pitu nebo krekr.


Příprava je možná na dva způsoby buď namočíme cizrnu přes noc v hrnci se studenou vodou a necháme ji nabobtnat, ráno vaříme. A nebo pokud spěcháme je dobré mít doma ve spižírně uloženou konzervu již uvařené cizrny v nálevu, kterou stačí omýt, odkapat a začít mixovat.


Suroviny:
2 šálky cizrny
1 citron – vymačkat šťávu
2 lžíce tahini pasty
4 lžíce olivového oleje
1 – 2 dcl uvařené vody z cizrny


3 lžičky římského kmínu
2 stroužky česneku
sůl, pepř
čerstvý koriandr



Postup přípravy:
  1. Cizrnu, olivový olej, česnek, pastu tahini a citronovou šťávu rozmixuji a podle potřeby přídám vodu v níž se cizrna vařila. (V případě konzervované cizrny voda normální.)
  2. Hummus dle chuti osolím, opepřím a přidám koriandr a znovu promixuji.
  3. Nechám ho odležet půl hodinku v lednici.
  4. Před podáváním přiliji olivový olej a ozdobím koriandrem nebo mletou paprikou

Žádné komentáře:

Okomentovat